Korištenje čeonih elektro viličara tijekom kišnog razdoblja često pokreće razna pitanja i nedoumice. Iako je većina čeonih elektro viličara konstruirana za podnošenje određene razine kiše, ipak je važno poduzeti određene mjere opreza kako ne bi došlo do potencijalnih problema.

Najčešća pitanja koja se postavljaju u kišnom periodu su:

 1. Mogu li elektro viličari raditi po kiši?
 2. Jesu li elektro viličari i njegove komponente vodootporne?
 3. Što trebam napraviti kako bih sigurno koristio elektro viličar na kiši?

Savjeti za korištenje čeonih elektro viličara na kiši

U nastavku teksta donosimo odgovore na pitanja i nekoliko savjeta kako sigurno upravljati elektro viličarima tijekom kišnih razdoblja.

1. Mogu li elektro viličari raditi na kiši?

Postoje određeni modeli elektro čeonih viličara koji nisu za rad na kiši. No, većina je napravljena da im rad u takvim uvjetima ne predstavlja problem. Neki proizvođači elektro viličara pozicioniraju elektro komponente tako da nisu u direktnom doticaju sa vodom. U slučaju da i dođe do kontakta sa vodom, elektro komponente zaštićene su od vanjskih utjecaja.

Vrlo je bitno da znate IP razinu zaštite elektro komponenti kako biste bili sigurni možete li raditi na otvorenom i tijekom kišnog razdoblja.

2. Jesu li elektro viličari i njegove komponente vodootporne?

Najbolji način da to saznate je upravo IP kod koji smo spomenuli. Svaki viličar ima IP kod koji slijedi obrazac „IPXX“ u kojem prvi X označava razinu zaštite od krutih čestica, a drugi X zaštitu od tekućine. Viličari koji ima razinu zaštite IPX4 i više može raditi u kišnim uvjetima.

Razina zaštite od ulaska krutih čestica u kućište elektro komponenti kreće se od 0 do 6, pri čemu 0 označava da viličar nema zaštitu od krutih čestica. Ukoliko je razina na razini 6, tada znamo da je stroj potpuno otporan na prašinu.

Slično je i s oznakama za zaštitu od tekućine, no oni se kreću u rasponu od 0 do 8.

U tom slučaju 0 označava da elektro viličar nema zaštitu od tekućine te biste trebali izbjegavati bilo kakav doticaj stroja s vodom. Najviša razina zaštite ona je s brojem 8 i označava sposobnost stroja da odlično podnosi vodu. Točnije, možete uroniti stroj na dubinu od tri metra bez ikakvog oštećenja.

Npr. Ukoliko Vaš viličar ima oznaku IP54, to znači da je zaštićen od prašine (5), ali i prskanja vode (4) u količini sličnoj tijekom kišne oluje.

3. Kako sigurno koristiti elektro viličar na kiši?

Nakon što ste provjerili IP zaštitu i uvjerili se da elektro viličar može neometano raditi na kiši, važno je i da operateri budu upoznati s procedurama koje su na snazi tijekom lošeg vremena. Budući da je upravljanju viličarom teže i zahtjevnije tijekom lošeg vremena, treba uzeti u obzir određene stavke kako bi zaštitili kolege.

Osigurajte vidljivost

Vidljivost je svakako najbitnija i trebala bi biti prioritet u svim vremenskim uvjetima

 • Provjerite rade li sva sigurnosna svjetla
 • Koristite svjetla i sirenu kako biste izbjegli incidente na kiši ukoliko ne vidite
 • Zamijenite potrebne žarulje na vrijeme ukoliko radite u uvjetima slabe vidljivosti

Upoznajte se s opcijama rada viličara

Manevriranje viličarom po kiši svakako je teže i zahtjevnije, stoga trebate poduzeti potrebne mjere opreza kada vozite po kiši.

 • Vozite polako kako biste izbjegli moguće nesreće. Kočioni put je duži, kočnice ne reagiraju iste sekunde kao na suhom, a vilice će biti skliske.
 • Ukoliko su vani zimski uvjeti, može doći do zamrzavanja površine stoga budite oprezni i provjerite da li je površina zaleđena.
 • Zatvorite sve otvore kako biste spriječili prodor vode u viličar i potencijalnu opasnost

Nosite odgovarajuću opremu za kišne uvjete

Operateri viličara također moraju biti zaštićeni. Sukladno tome, trebali bi nositi odgovarajuću opremu za kišne vremenske uvjete.

 • Nosite vodootporne jakne i hlače
 • Nosite čizme s protukliznim gazištima kako biste spriječili eventualne padove, iskretanja noge i sl.
 • Nosite uniforme ili prsluke s reflektirajućom trakom kako biste se istaknuli u situacijama gdje je vidljivost smanjena.

Vremenski uvjeti ne bi trebali određivati koje poslove možete odrađivati. Bitno je samo imati pravi stroj, poznavati njegove oznake i mogućnosti te osigurati opremu za operatere.